Wat drijft ons?

Menze Dijkens (Voorzitter)

“Vanaf het begin, meer dan twintig jaar geleden ben ik betrokken bij de Stichting Help Afrika. Van jongs af aan heb ik mij aangetrokken gevoeld voor ontwikkelingshulp in een of andere vorm. Toen de mogelijkheid zich voor deed heb ik mij aangemeld en zodoende reeds een hele tijd meegedraaid. Zoals het de meesten vergaat kreeg ik bij het eerste bezoek echt een cultuurschok. Wat een wereld van verschil. Dan wil je eigenlijk meteen aan de slag. Na enige tijd komt dan ook weer een stukje nuchterheid om de hoek kijken. Het geeft echt veel voldoening als er in de loop der jaren ook vooruitgang wordt geboekt. Het werk voor de stichting heeft voor een belangrijk gedeelte mijn leven ingevuld en ik vind het nog steeds leuk om met een aantal gelijkgestemden iets voor de mensen daar te kunnen betekenen.”
Menze is 41 jaar werkzaam geweest bij de ABN AMRO Bank in Groningen als beleggingsadviseur.

Linda van der Eide (secretaris)

“In maart 2017 ben ik als secretaresse begonnen bij Stichting Help Afrika. Toen ik benaderd werd voor deze functie was mijn interesse al snel gewekt. Al jaren volg ik via de nieuwsbrief en de website de projecten van Stichting Afrika. Wat me er vooral in aantrekt zijn de kleinschalige projecten en het directe contact dat er is met de contactpersonen ter plekke. Kortere lijntjes bestaan er volgens mij bijna niet. Ook al lijkt Afrika zover weg, op deze manier komt het toch allemaal erg dichtbij. Tot dusver heb ik geen ervaring in ontwikkelingshulp, maar daar hoop ik op deze manier verandering in te brengen.”
Linda

Albert Koens (penningmeester)

Sinds 2011 ben ik penningmeester van Stichting Help Afrika.
Toen ik hiervoor werd benaderd, leek het mij gewoon leuk om ook eens een administratie bij te houden. Betrokkenheid bij de Derde Wereld is mij ook niet vreemd, dat zat er van jongs af aan al in via school en kerk. Ik was dan ook vooral nieuwsgierig wat de stichting precies deed en hoe dat uitwerkte in de praktijk. Ik heb intussen onze projecten een keer kunnen bezoeken. Ik heb de armoede gezien waarin ze moeten leven en welk verschil een beetje (financiële) hulp kan maken. Het geeft een goed gevoel om deze mensen te kunnen helpen hun levensomstandigheden te verbeteren. Aan de andere kant ben ik dan ook weer de nuchtere Groninger, die graag eerst nut en noodzaak afweegt van de soms grootse plannen die ons voorgelegd worden.
Albert werkt op de financiële administratie van AVEBE in Veendam.a werkt als relatiemanager bij een accountantskantoor in Groningen.

 

Brenda Tillema (PR)

“23 Jaar geleden ben ik voor het eerst op bezoek geweest in Kenia. Liefde op het eerste gezicht. Maar grote impact wat betreft armoede. Jaren later werd ik donateur van de stichting. Toen er zes jaar geleden een oproepje zag voor nieuw bestuurslid, heb ik geen moment getwijfeld maar direct gereageerd. Mijn drijfveer voor dit bestuurswerk: Iets kunnen doen voor mensen met weinig kansen. Dit is rijkdom waarin ik graag mijn talenten benut. Al drie keer heb ik de projecten mogen bezoeken en dit heeft mijn drijfveer alleen maar groter gemaakt. Ik wil graag de druppel zijn die een rimpel in het water geeft.”

Brenda heeft haar eigen kapsalon in Sauwerd en Stedum.

 

CORRIE POORT (PR)

In september 2018 ben ik begonnen als bestuurslid met de taak PR.
Afrika/ontwikkelingswerk zit al van jongs af aan in mijn bloed. Toen ik een jaar of twaalf was vertelde iemand bij ons in de kerk over een project in Gambia. Dat maakte een enorme indruk op mij en sindsdien wil ik graag ook zelf iets betekenen voor een ontwikkelingsland.
Op mijn 19de ben ik met een jongerenreis naar Brazilië geweest om daar een aantal ontwikkelingsprojecten te ondersteunen en in 2001 heb ik een aantal maanden op een school voor straatkinderen in Ghana gewerkt. Voorafgaand aan dat avontuur hebben we geld ingezameld voor die school. Een onvergetelijke ervaring waar ik veel van heb geleerd. Met name is me bijgebleven dat nauw contact met de contactpersonen ter plekke erg goed werkt.
Toen ik via Brenda in aanraking kwam met Stichting Help Afrika was dat ook hetgeen wat me meteen aansprak, het directe contact met de mensen in Kenia en daarnaast de kleinschalige projecten.
Vanuit mijn enthousiasme ben ik gaan helpen met een aantal PR-activiteiten wat nu resulteert in deelname aan het bestuur.
In het dagelijks leven werk ik als groepsleerkracht op een basisschool.