Rimpels in het water

Als er zoveel te doen is, als er zo weinig is, waar begin je dan? Hier worstelen we vaak mee. We kunnen niet alles oplossen. Wat we wel kunnen doen is zorgen dat alles wat we doen groot effect heeft.

Een prachtig voorbeeld is de Alice Ingham School die we in 2011 hebben gebouwd. We hebben een school gebouwd voor 450 kinderen. Er gaan inmiddels 750 kinderen naar deze school. Aan het einde van de dag moeten ze de kinderen wegsturen, zo leuk vinden ze het. Het ondersteunen van onderwijs geeft de lokale bevolking de kans om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen.

Een ander voorbeeld is onze medische kliniek. Deze kliniek hebben we opgezet voor de Turkana’s. Nu blijkt dat lokale bezoekers komen omdat de service goed is en het personeel oprecht begaan is met de patiënten. De Turkana’s die geen recht hebben op overheidsvoorzieningen bieden nu voorzieningen die door de lokale bevolking met plezier worden gebruikt. Hier verdienen de Turkana’s weer aan. Geld dat weer wordt ingezet voor de Turkana gemeenschap.

Groot effect

Als wij u vertellen dat de invloed van de Turkana’s in Marigat groeit, zodanig dat er gesprekken gaande zijn over grondeigendom en dat mensen bij de Turkana’s aankloppen voor medische hulp en water. En als u weet dat Turkana jongeren inmiddels sporadisch beurzen ontvangen van de overheid en Keniaanse banken en als u weet dat het Delta voetbalteam van de Turkana’s groot aanzien heeft in de regio, dan weet u: het effect is groot.

Dat is wat we willen en dat is hoe we naar onze projecten kijken.