Kleuterlokalen Alice Ingram School zijn klaar, lesgeven in een warme tent verleden tijd.

Tijdens ons bezoek aan de Alice Ingram School in Marigat in 2019 zagen we dat er grote behoefte was aan de bouw van twee nieuwe lokalen. Zo rond de 90 kleuters kregen daar les in een tent waar de temperatuur wel kon oplopen tot 40 graden. Na dit bezoek hebben we op verschillende manieren actie gevoerd om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Dit is gelukt en in november 2020 waren ze, ondanks de covid-19 pandemie, druk met de bouw van de lokalen. Begin deze maand ontvingen we het bericht dat de lokalen klaar zijn en inmiddels worden gebruikt.

Eindejaar actie: hulp in Coronatijd

Juist ook in de coronatijd willen we de mensen bij onze projecten in Kenia blijven ondersteunen.

Goede hygiëne en voldoende voedsel is in deze tijd extra belangrijk en daar niet vanzelfsprekend.

Steun ons om de mensen daarin te kunnen voorzien. Met voorlichting over en uitdeling van handhygiëne kunnen de projectleiders ter plekke het verschil maken. Help ons om extra ondersteuning mogelijk te maken en doneer uw bijdrage in onze speciale eindejaar actie:

https://www.geef.nl/nl/actie/ondersteuning-projecten-stichting-help-afrika-kenia-in-coronatij/donateurs

Opbrengst

De actie op Geef.nl om mensen in Kampi Turkana te helpen in coronatijd heeft het prachtige bedrag van € 631,- opgeleverd. Alle mensen die hebben gedoneerd, onze hartelijke dank! Het bedrag wordt besteed aan hygiëne materialen in het vluchtelingenkamp. Ons steunen kan nog steeds via https://www.geef.nl/nl/doel/stichting-help-afrika/over-ons

Thank you letter! Bedankt!

Josh Imbwana,75 jaar, zei: Ik voel me gewaardeerd en bedank de sponsor voor het voedselpakket, ik weet zeker dat mijn gezin iets te eten zal hebben. Moge God jullie rijkelijk zegenen.

Deze week kregen wij onderstaande brief.

Wij willen stichting Help Afrika en haar sponsoren bedanken voor hun voortdurende steun.
Door de beperkte maatregelingen van de overheid zijn veel gezinnen in ons dorp geraakt door extra armoede. Geen werk meer en daarom geen geld voor gezinsonderhoud. Het meest getroffen hierdoor zijn de ouderen. Smart Nakuru waardeert uw vriendelijke steun.

Door uw vrijgevigheid waren we in staat om de levens van de gemeente te verbeteren. We hebben voedselpakketten mogen uitdelen met o.a. suiker, thee, olie, rijst, bonen, bakmeel, afwasmiddel en droge erwten.

Hieronder enkele foto’s van de uitreiking.

Laatste steentje bijdragen aan nieuwe klaslokalen?

Een jaar geleden tijdens ons bezoek aan Kenia, kregen wij als bestuur van de stichting een rondleiding op de school van Kampi Turkana, de “Alice Ingham School”. Bijna 700 kinderen bezoeken de school waarvan 90% uit Kampi Turkana komt.
Tijdens de rondleiding zagen en hoorden we het volgende:   

“De toestroom van kinderen neemt nog steeds toe, vooral veel jonge kinderen. Er zijn 12 lokalen en 14 leerkrachten”. We zien een tent bij de school staan en vragen waar deze voor is.
Dit blijkt een tijdelijke tent bestemd voor 90 kleuters. Deze is geplaatst omdat de twee nieuwe klaslokalen die we in 2018 hebben laten bouwen alweer te klein zijn.
Les krijgen in een tent is heftig, want het is hier gemiddeld 40 graden. Om dan les te krijgen in een tent is bijna niet te doen.

Inmiddels hebben we extra giften gekregen en konden we dit jaar het startsein geven voor het bouwen van 2 nieuwe lokalen. Beide lokalen worden aan weerszijden van de klaslokalen uit 2018 gebouwd.

Hopelijk mogen de kinderen in Kenia in januari na de pandemie weer naar school.

Help je mee om het laatste steentje bij te dragen aan de school?

Hekwerk om tuin

Naar aanleiding van ons bezoek aan Kampi Turkana, alweer bijna een jaar geleden, werd duidelijk dat er echt behoefte was aan een goed hekwerk om de tuin van de missiepost heen.

In de tuin wordt groente en fruit verbouwd om uit te kunnen delen aan de allerarmsten in Kampi Turkana. Een deel van de oogst wordt opgegeten door dieren. Om dit te voorkomen was een hekwerk van groot belang.

De Stichting heeft hier geld voor vrijgemaakt. Inmiddels is het hek geplaatst. Hieronder ziet u het resultaat:

Leerlingen Vocational Centre maken mondkapjes

De afgelopen week hebben we contact gehad met de directeur van de vakschool in Kenia (Marigat Vocational Center). Helaas is de school ook gesloten ivm het Corona-virus. Maar de leerlingen van de naai-opleiding zijn bezig met het maken van mondkapjes voor de overheid. De overheid zal de mondkapjes weer verdelen. Mooi initiatief.

Geslaagde Studenten

Ook goed nieuws in deze periode van onzekerheid uit Kenia.

5 van de 6 studenten zijn geslaagd voor hun vakopleiding.
Remmy is nu elektricien, Freeza kapster, Benson automonteur en Bernice en Jane zijn geslaagd voor hun opleiding tot naaister.
Van harte gefeliciteerd.

Vind je het ook leuk om een studieplek mogelijk te maken voor iemand uit Kampi Turkana, de kosten zijn €260,- voor een 2 jarige vakopleiding.
Laat het ons dan weten.

Geslaagde studente!

Dankbaarheid Watertank

Bericht uit Kenia
Smart Nakuru

Ook in Kenia is het corona virus aangekomen. Waardoor de Keniaanse regering alle scholen heeft gesloten en elke vorm van samenkomst verbied, inclusief begrafenissen, bruiloften, enz.

Nicholas Luvai, ons contactpersoon van project Smart Nakuru schrijft:

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om nogmaals uw Stichting te bedanken voor de donatie van de watertank. Gezondheidswerkers hebben ons aangeraden om regelmatig onze handen te wassen met stromend water. Mijn gemeenschappen stromen naar ons centrum om hun handen te wassen; ons uitdaging was dat ze zeep kregen. De watertank kwam op het juiste moment, heel erg bedankt voor de donatie.

Boekenmarkt Stedum overweldigend succes voor Stichting Help Afrika!

De boekenmarkt die gehouden werd op zaterdag 29 februari was overweldigend omdat het aantal boeken dat gebracht werd enorm was. Ook de kwaliteit van de boeken was zeer goed. Veel nieuwe boeken, kinderboeken, romans en thrillers.

Maar gelukkig werden er niet alleen veel boeken gebracht, er zijn er ook bijna 1000 verkocht. Bij de kassa waren de mensen ook gul met giften omdat de opbrengst voor stichting Help Afrika was. Met een duidelijk doel voor ogen; 2 nieuwe klaslokalen voor 90 kleuters in Kenia. De kinderen zitten nu tijdelijk in een tent met temperaturen van 40 graden.

Er blijken niet veel boekenmarkten meer te zijn en daarom zijn de mensen uit de weide omgeving van Stedum langs gekomen. Het Trefpunt was te klein voor alle boeken en is ook gebruik gemaakt van de ruimte in de kerk. Hierdoor had iedereen echt alle ruimte om rustig te zoeken naar de pareltjes tussen de boeken. Ook overweldigend was de hulp van alle vrijwilligers die de inbreng dagen en markt zelf mogelijk hebben gemaakt.

Een opbrengst van €1600,- is fantastisch!

boekenmarkt

Boekenmarkt 29 februari

Stichting Help Afrika organiseert een boekenmarkt op 29 februari in Stedum van 10.00 uur tot 14.00 uur.
Locatie: Trefpunt Bedumerweg 32
Entree: Gratis
Op zaterdag 29 februari worden de boeken verkocht.
Op donderdag 27 februari (19 – 20 uur) en vrijdag 28 februari(13 – 16.00 uur) kunnen boeken ingeleverd worden op hetzelfde adres.
Alle soorten boeken zijn welkom.
De opbrengst van de markt is bestemd voor Stichting Help Afrika.