Nieuwe Kleuterklassen!

Het afgelopen jaar hebben we niet stilgezeten voor wat betreft onze projecten in Kenia.

Aan de volgende zaken hebben we aandacht besteed:

Uitbreiding van de school in Marigat

Naar aanleiding van een verzoek van Sr. Anna om uitbreiding van de kleuterklassen in Marigat, zijn we gaan onderzoeken hoe we dit het beste konden doen. Uiteindelijk kwamen we samen met Sr. Anna en het schoolbestuur uit op het plan om twee standaard lokalen bij te bouwen van ieder 8 bij 9 meter. Deze zijn voor 217 kinderen. Naar onze maatstaven zijn deze veel te klein, maar zij zijn er heel blij mee.

Mede door een groot aantal ontvangen bedragen in het afgelopen jaar hebben we dit alles kunnen realiseren, waarvoor onze hartelijke dank.
De start van de bouw begon in april 2018. Ook studenten van de vakopleiding hebben hieraan meegewerkt.

Als Stichting werden we op de hoogte gehouden door middel van foto’s en nu, begin 2019 kunnen we het eindresultaat laten zien en zijn we verheugd te merken dat de kinderen in januari konden starten op hun nieuwe locatie.

Naast de uitbreiding van de school met twee lokalen is het ook nog gelukt om twee nieuwe toiletten te bouwen. Deze zien er erg netjes uit en worden volop gebruikt. En we hebben toegezegd dat ze de oude toiletten ook mogen vervangen voor nieuwe.

7 studenten afgestudeerd

Afgelopen jaar zijn er 7 studenten afgestudeerd van de Marigat Vocational Centre. 2 kledingmakers, 2 kappers, 2 Motorvoertuigen mechanica en 1 metselaar. Wat mooi om dit resultaat te zien van de leerlingen die in zeer moeilijke omstandigheden hun studie hebben mogen afronden.

Veediefstal

Van Sr. Anna ontvingen we in maart een schokkende mail waarin ze meldt dat er in de buurt bij gewelddadige veediefstallen 5 kinderen en 4 volwassenen zijn omgekomen. Als gevolg hiervan is er een toestroom van vluchtelingen in Marigat. Ze vraagt om extra hulp. We besluiten een extra bijdrage te doen van € 2.000.

Vandaag kregen we bericht dat er van dit geld extra voedsel is ingekocht en uitgereikt en dat ze extra sinkhouses aan het bouwen zijn om de toestroom van mensen te kunnen opvangen. “

Nieuw schoolgebouw voor de allerkleinsten

De allerkleinsten van de Alice Ingham School zaten in een veel te klein, warm en bijna gevaarlijk gebouwtje, maar dat gaat veranderen: Stichting Help Afrika zet een nieuw gebouw neer!

De Alice Ingham school in Marigat is een project waar we als stichting trots op zijn. In 2011 is deze nieuwe school gebouwd met onze financiële steun, om de kinderen in het vluchtelingendorp Kampi Turkana educatie te geven. De school was bedoeld voor 350 kinderen maar 8 jaar later zitten er maar liefst 700 kinderen op deze school.

De school heeft 8 lokalen, en door ruimtegebrek zitten nu de jongste kinderen weer in het oude gebouwtje. We hebben het over kinderen van 4 en 5 jaar. Het gebouwtje is nu door de overheid officieel afgekeurd. Dus tijd voor bouwplannen! We wilden niet wachten en hebben meteen onze steun verleend. De kinderen moeten veilig naar school kunnen. Sister Anna heeft de vaart er in want de bouw is al begonnen. Wilt u helpen? We kunnen hulp gebruiken!

8 Studenten geslaagd!

Goed nieuws: 8 jongeren zijn geslaagd voor hun examen! Vol enthousiasme stuurde de directeur George Tanui van Mogotio Youth Polytechnic ons deze maand de resultaten van ‘onze’ leerlingen. Maar liefst 8 studenten zijn geslaagd! Hierboven een foto van John, Maurine, Lokorio, Jane en Lupe die hun certificaten in ontvangst namen. Dit is toch waar je het voor doet. Met grote dank aan onze particuliere sponsoren en natuurlijk onze donateurs. Een stap naar een betere toekomst. Wilt u ook doneren? Dat kan. Een studieplek voor een jaar kost slechts €130.

Meer informatie over ons studie sponsoringsprogramma vindt u hier.

Studieproject een succes

Afgelopen zomer is bestuurslid Brenda Tillema naar Kenia afgereisd met haar gezin. Uiteraard hebben ze ook even de projecten bekeken voor de stichting. Tot onze grote vreugde waren de studenten hard aan de slag in de Polytechnic van Marigat. Inmiddels hebben we 14 studenten aan het leren om kapper, automonteur, timmerman of lasser te worden. De sponsoring van deze studenten is gedaan door particulieren, CSG Winsum en de stichting zelf. Vol trots poseren ze voor de foto samen met Brenda. De directeur van de school blijkt zelfs op Facebook actief te zijn. Een nieuw medium om goed contact te houden! Dat is fijn. We hebben wel even moeten leren dat het anders werkt in Kenia. De studenten komen en gaan en maken niet noodzakelijkerwijs de opleiding af. Maar Sr. Anna zorgt dat elke studieplek ingevuld is. Elke dag onderwijs helpt, en daar gaan we voor.

Al 230 kindjes geboren in kraamkliniek

Wauw! Toen we besloten een kraamkliniek te bouwen in Kampi Turkana hadden we niet kunnen vermoeden dat er binnen anderhalf jaar al 230 kindjes geboren zouden worden. Sr. Mary is een stuk grijzer geworden het afgelopen jaar, maar haar ogen twinkelen. Ze is nu in staat om de aanstaande moeders zelf te helpen en daar is ze dankbaar voor. Ze heeft het heel druk in de kliniek en eigenlijk is hij alweer te klein. De verzorging is uitstekend en aanstaande moeders staan in de rij om door Sr. Mary en haar team geholpen te worden. We zijn aan het onderzoeken of we haar meer steun kunnen bieden.

Irrigatiesysteem groentetuin

8 November kregen we bericht van Sr. Anna: het irrigatiesysteem voor de groentetuin is inmiddels aangelegd! Het water kan nu van de nabij gelegen rivier rechtstreeks de tuin ingepompt worden. In de tuin wordt groente verbouwd  voor de zusterpost en de hulpbehoevende Turkana’s. Verse groente en werkgelegenheid voor de Turkana’s!

Lunch op school

Na jaren van lobbyen is het dan eindelijk zover. De kinderen van de Alice Ingham School hebben lunch op school! Toen we de school bouwden hebben we nadrukkelijk besloten te willen Lunch op schoolvoldoen aan alle overheidsvoorwaarden. Dit opent namelijk de deur naar lesmateriaal, docenten maar ook lunch op school. In Nederland vinden we dit niet gewoon, maar in Kenia wel. Ondanks dat er al 6 jaar een steeds groeiend aantal kinderen naar deze school gaat – inmiddels al 750 kinderen! –  was er nog steeds geen lunch. Die tijden zijn voorbij. Tijdens het bezoek aan het project van afgelopen zomer heeft bestuurslid Brenda Tillema deze foto kunnen maken. Na een goede watervoorziening vorig jaar, is er nu ook lunch op de school!