HIV / Aids groep

Elke zaterdag komt de HIV / Aids-groep samen. Sommige mensen lopen 8 kilometer om deze bijeenkomst bij te wonen. Ze krijgen medicijnen en lekkere zoete warme thee. Er worden mandazi’s gegeten. De mensen hebben veel aan deze bijeenkomsten. 

Waar ze wonen worden ze met de nek aangekeken. Ze zijn verstoten en worden genegeerd. Het enige werk dat ze kunnen krijgen is het graven van irrigatiekanalen. Met de hand. Hun eigenwaarde verschrompelt en de eenzaamheid slaat toe.

Wycliffe Otieno, ‘community health worker’ begeleidt de groep enthousiast. Ze zingen en dansen en hebben een plek waar ze even niet ‘ anders’  zijn. De groep is goed bezig. Ze verhuren hun tent en stoelen aan de kerk en zingen en dansen op feesten en partijen. Ook maken ze mooie sieraden. Stichting Help Afrika steunt deze groep financieel maar ze genereren dus ook hun eigen inkomsten.

“Vergeet ons niet”, is het enige wat ze aan het einde van een intens gesprek tegen ons zeggen. We krijgen ieder een armband om die we ontroerd en innig dankbaar in ontvangst nemen.

De bijeenkomsten vinden plaats bij de medische kliniek waar ook het spreekuur wordt gehouden.  Soms komen ze via de achterdeur binnen en wachten ze niet op registratie. “Jammer”, zegt zuster Mary, “maar blij dat ze komen. Dan doen we het papierwerk wel de volgende keer. Ze hebben hun medicijnen en daar gaat het om!”. Wilt u deze groep steunen? Doneer nu.