Medische kliniek, Marigat – Kenia

Van medische kliniek tot gezondheidscentrum

Kampi Turkana heeft anno 2020 een waar gezondheidscentrum.

Waar ze zijn begonnen met een medische kliniek, staat er nu een goed draaiend gezondheidscentrum waar niet alleen vele mensen worden geholpen in de medische kliniek, maar waar tevens zo’n 50 baby’s per maand worden geboren in de nieuwe kraamkliniek. Een mooi project, waar we graag wat meer over vertellen.

In 2014 deed de medische kliniek een verzoek voor financiering voor een kraamkliniek. Bij de medische kliniek kwamen namelijk veel zwangere vrouwen uit het kamp om te bevallen. Zij kunnen hiervoor niet die bij de overheidsinstellingen terecht gezien hun vluchtelingenstatus.

Om aan de grote vraag aan bevallingen te kunnen blijven voldoen, werd de Stichting benaderd om financiering voor een kraamkliniek.

In goed overleg zijn er bouwplannen gemaakt en werd de financiering goedgekeurd. In 2016 stond het gebouw er maar was het nog niet in gebruik. Zoals alle projecten heeft het tijd nodig… Een jaar later echter, was het ‘up and running’ en kunnen de vrouwen uit Kampi Turkana er bevallen.

Algauw staat de kliniek bekend als een kraamkliniek waar alle vrouwen welkom zijn, professionele en zorgzame behandeling krijgen en met respect worden behandeld. Niet alleen de vrouwen uit het kamp kloppen aan voor hulp, maar ook vrouwen uit de omgeving melden zich bij de kliniek. Ook zij willen liever hier bevallen dan in de overheidsziekenhuizen. Met deze nieuwe doelgroep komen er ook inkomsten binnen, waar de leidinggevende  sister meteen op acteert.

Ze initieert een upgrade van de kliniek en vraagt medische apparatuur aan bij de overheid. Ze richt een kleine operatiekamer in waar een keizersnee kan worden uitgevoerd.

Na deze upgrade voldoet de kliniek met haar 2 kraamkamers, goede medische apparatuur en professioneel personeel aan de eisen van de overheid om ook voor financiële steun voor het personeel in aanmerking te komen. De overheid betaalt nu de salarissen van het personeel.

Met deze steun heeft sister Mary weer een mooie stap gezet: inmiddels is de kliniek een opleidingscentrum voor verzorgenden geworden. Op deze manier wordt er weer iets terug gegeven aan de maatschappij. Het cirkeltje is weer rond.

Als stichting zijn we uitermate trots op dit project. We stellen ons ten doel om te helpen maar tegelijkertijd de mensen niet afhankelijk te maken van onze financiering. De kliniek is hier een prachtig voorbeeld van met een ondernemende zuster aan het stuur.

Bezoek in 2019

In 2019 zagen we dat de kliniek nog steeds heel goed draait. Er worden zo’n 50 baby’s per maand geboren en vele moeders komen met hun kindje bij het consultatiebureau voor zorg, advies en vaccinaties. Sister Mary heeft echter nog een verzoek ingediend, dat we graag inwilligen. In 2020 zouden we de kliniek graag voorzien van een aggregaat. Regelmatig valt de stroom uit in Kenia. Dit is uiteraard een groot probleem, zeker tijdens operaties, die we graag zouden verhelpen. Wilt u ons helpen? Klik hier voor meer informatie hoe u ons kunt steunen.

Wilt u het team van zuster Mary steunen? Doneer nu.

Mobiele kliniek

De mobiele kliniek gaat twee keer per week op pad. Het team van zuster Mary heeft een verantwoordelijke taak. De mobiele kliniek rijdt tot zo’n 40 kilometer onherbergzaam terrein in naar de mensen die de medische kliniek zelf niet kunnen bereiken. Deze mensen kunnen de kliniek in Marigat niet bezoeken. Zo bezoeken ze acht plekken per … Verder lezen Mobiele kliniek

Kraamkliniek

Stichting Help Afrika heeft na goed overleg met zuster Mary besloten om een kraamkliniek te financieren. In de medische kliniek kwamen veel moeders met hun baby’s voor het consultatiebureau maar ook was er grote vraag van aanstaande moeders om bij zuster Mary aan haar team te mogen bevallen. De kraamkliniek is in juni 2016 geopend … Verder lezen Kraamkliniek

HIV / Aids groep

Elke zaterdag komt de HIV / Aids-groep samen. Sommige mensen lopen 8 kilometer om deze bijeenkomst bij te wonen. Ze krijgen medicijnen en lekkere zoete warme thee. Er worden mandazi’s gegeten. De mensen hebben veel aan deze bijeenkomsten.  Waar ze wonen worden ze met de nek aangekeken. Ze zijn verstoten en worden genegeerd. Het enige … Verder lezen HIV / Aids groep

Voorlichting

Zuster Mary en haar mobiele kliniek bezoeken de afgelegen scholen. De kinderen staan te juichen als ze komt. Iedere keer vertelt zie iets over ‘ health issues’ zoals ze het zelf noemt. De kinderen krijgen les en de leraren nemen het thema daarna in de volgende lessen over. Op een fantastische manier weet ze de … Verder lezen Voorlichting