Babyhome Rangala – Kenia

In het Babyhome in het Keniaanse Rangala worden uitsluitend weeskinderen opgenomen. Het weeshuis in Rangala biedt onderdak en verzorging aan 40 tot 50 kinderen van nul tot vijf jaar. Velen worden meteen bij de geboorte al gebracht.

Er zijn veel ongewenste zwangerschappen in Kenia en veel moeders sterven bij de geboorte. Soms raken ouders in paniek omdat ze niet zelf voor hun kindje kunnen zorgen. Zeker de ouders die HIV/Aids hebben, zien een moeilijke en dure kraamtijd tegemoet. Deze kinderen hebben extra zorg nodig. Dit krijgen ze in Babyhome Rangala en dat weten de aanstaande ouders.

Zuster Mary Esther Okome en haar team bieden liefdevolle zorg en aandacht aan de kinderen. Alhoewel de kleren oud en versleten zijn, zien de kinderen er vrolijk uit en spelen graag op de schommel en de glijbaan in de tuin van het weeshuis.

Ondertussen doet het personeel de was (en dat is nogal wat) en verzorgt William Okello de tuin en de dieren. We zijn erg tevreden over de vorderingen van dit project. Toen we startten zag het er erg anders uit. Gelukkig heeft zuster Mary Esther ook steun van andere goede doelen. Jaarlijks stemmen we onze bijdrage goed af en zo werken we samen aan verbetering.

Uitplaatsing

Na de leeftijd van vijf worden de kinderen terug geplaatst bij familie. Dit is een lastige taak omdat de familie niet altijd in contact blijft met het weeshuis. Toch lukt het zuster Mary Esther om de kinderen een goede plek te bezorgen. Het is voor het personeel een dankbaar maar ook een verdrietig moment. Om na vijf jaar intensieve zorg de kinderen weer te zien vertrekken is moeilijk. Elk jaar organiseert zuster Mary Esther een terugkomdag voor alle kinderen. Niet iedereen kunnen ze bereiken maar sommige kinderen wel en die komen. “Dat zijn voor ons ontroerende momenten”, aldus zuster Mary Esther.