Vakschool Kigoogwa, Uganda

In navolging van de Emmaschool, heeft de stichting eveneens een vakschool gebouwd in Kigoogwa. Dit om de schoolverlaters van de Emmaschool de kans te geven een beroep te leren. De vakschool is gebouwd met behulp van subsidie van Stichting NCDO en in samenwerking met de protestantse gemeente Boxmeer.

De opleidingen leiden op tot: timmerman, metselaar, automonteur, kok/bakker, naaister, kapper, administrateur en landbouwwerker. Ook wordt er geleerd hoe je een zaak moet opzetten en hoe je een zaak kunt runnen. Een opleiding duurt twee jaar. De opleiding wordt afgesloten met een landelijk erkend diploma.

vakschool metselen

In 2012 zijn de eerste twaalf van leerlingen van de Emmaschool aan een opleiding begonnen, met een sponsorship van Stichting Help Afrika.

Ook de stichting ‘Gered Gereedschap’ heeft een steentje bijgedragen. Ze hebben 14 kisten met tweedehands gereedschap (zagen, hamers, boren maar ook naaimachines) verstuurd naar de vakschool. Het materiaal wordt in de lessen gebruikt maar er is zoveel gestuurd dat de kinderen na hun diploma zelfs gereedschap mee krijgen voor hun toekomstige werk. Stichting GereGered gereedschapd Gereedschap zamelt gebruikt gereedschap in, knapt het op en verstuurt de gevraagde gereedschappen naar projecten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Wij zijn de stichting erg dankbaar voor hun steun! Een eervolle vermelding waard als sponsor voor de vakschool.

De vakschool is van grote waarde gebleken voor Kigoogwa. Jongeren die voorheen na de basisschool vertrokken naar de grote stad en daar helaas vaak in de sloppenwijken belandden, blijven nu om een vakopleiding te volgen. Of ze in de regio blijven is de vraag, maar waar ze ook gaan, ze hebben in elk geval een diploma op zak!