Emmaschool Kigoogwa, Uganda

In Kigoogwa, vijfentwintig kilometer ten noorden van de Ugandese hoofdstad Kampala, heeft Stichting Help Afrika een lagere school gebouwd.

Sinds 2001 is het onderwijs in Uganda gratis. Dit resulteerde in enorm volle scholen. Een klas van 100 kinderen was heel gewoon. In 1996 is de stichting in contact gekomen met de Kigoogwa Farmers Women Group. Deze groep heeft het initiatief genomen om een kleine privé school te bouwen. Dit initiatief besloten we te steunen, samen met andere goeddoeners. De school is uiteindelijk vernoemd naar de weldoenster van Stichting Help Afrika: de Emmaschool.

Met deze zelfde Kigoogwa Farmers Women Group hebben we later ook een vakschool gebouwd. Lees hier meer over de vakschool.

emmaschool kidsDe Emmaschool is gebouwd in 2000 en werd een volwaardige lagere school met een erkend diploma. Omdat het geen overheidsschool was moesten de kosten voor personeel en materiaal door de school zelf gedragen worden. De stichting besloot in deze startfase te blijven helpen, totdat de school zichzelf zou kunnen redden. Lange tijd bleef de stichting garant staan voor het schoolgeld van 40 tot 45 weeskinderen.

De stichting heeft de Emmaschool lange tijd gesteund. Langzaamaan bleek echter dat de school zich echt niet zelf kon bedruipen. Grote nekslag was dat de naastgelegen kerk huur ging eisen voor de grond waarop de school was gebouwd, destijds met instemming van deze zelfde kerkgenootschap. Onze bijdrage zou structureel moeten worden om de school in stand te houden en dat baarde ons zorgen. Sinds 2012 verliep het contact uitermate moeizaam en zagen we de school verpauperen. Bij ons laatste bezoek schrokken we van de staat waarin de school verkeerde en hadden we onvoldoende vertrouwen in de leiding van de school. Er waren maar weinig leerlingen en de school zag er verwaarloosd uit. Maart 2014 heeft de stichting besloten de bijdrage stop te zetten.