Nieuwsflits 3: Smart Nakuru

Smart Nakuru naaiproject

Dit project is opgericht door onze projectleider ter plekke, Dhr. Nicolas Luvai en richt zich op het geven van trainingen aan vrouwen om hen te leren naaien met als doel daarna in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Vrouwen in het westen van Kenia ervaren vaak al vroeg in hun leven kans ongelijkheid, het geld voor een goede opleiding gaat vaak naar hun broers. Zonder goed onderwijs blijven veel meisjes en jonge vrouwen financieel afhankelijk van oude ouders en echtgenoten.

Om de sociaaleconomische status van vrouwen in het dorp Mautuma te verbeteren, heeft SmartNakuru deze trainingen opgezet en zal zich hiervoor blijven inzetten.

Sinds 2019 steunen we dit project, gelegen in de regio Kakamega in het westen van Kenia.

Het project is succesvol. We horen mooie verhalen terug. Onder andere van een vrouw die door het volgen van de opleiding nu een eigen bedrijfje heeft kunnen opstarten en zodoende kon stoppen met het maken en verkopen van illegale drankjes en zich ontworsteld heeft aan prostitutie.

De vrouwen zijn zelf actief in het werven van klanten, ze bezoeken dorpen en scholen om onderzoek te doen waar vraag naar is. Zo kwamen ze er achter dat er interesse is voor schooltruien en tafelkleden. Hierdoor heeft de productie-unit kunnen uitbreiden met werk voor nog drie vrouwen.

De organisatie zit niet stil. Naast de naai-opleiding zijn ze nu ook gestart met borduur- en breicursussen. Dit op de vraag van de cursisten zelf. Een aantal vrouwen willen graag hun vaardigheden uitbreiden zodat ze breder inzetbaar zijn en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Het smart Nakuru contactteam

Dit team gaat maandelijks op huisbezoek bij mensen en gaan met ze in gesprek. Onderwerpen die aan bod komen zijn het leven van de gezinnen en de problemen die ze tegenkomen, er wordt kennis gedeeld over gezondheidszorg, hygiëne, voeding en moderne landbouw.

Ook wordt er contact gelegd met jonge moeders en meisjes die voortijdig met school zijn gestopt vanwege zwangerschap en/of een vroeg huwelijk. De meiden worden aangemoedigd om ook te beginnen met de opleiding tot naaister. Helaas konden er de afgelopen periode minder personen tegelijk de training volgen vanwege de maatregelen rondom Covid-19.

De productieruimte was aan een opknapbeurt toe. Samen met mensen uit de omgeving is dit afgelopen voorjaar gerealiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *