Nieuwsflits 2

Medische kliniek Marigat

Sr. Mary Monari geeft al jaren leiding aan de medische kliniek bij de missiepost in Marigat. Hier kunnen de Turkana vluchtelingen medische verzorging krijgen. Ook veel andere patiënten en toekomstige moeders uit de nabije omgeving weten de kliniek te vinden. Door de jaren heen heeft de kliniek een goede naam opgebouwd.In 2021 heeft de kliniek te maken gehad met grote uitdagingen door Covid-19, honger, droogte en onzekerheid. Juist in deze tijd is het bezoeken van de buitengebieden erg belangrijk. Met een mobiele kliniek, een busje met allerlei medische voorzieningen, worden tot een omtrek van 40 km in de omgeving medische spreekuren verzorgd en medische voorlichting gegeven.Zo’n twee jaar geleden is de kliniek uitgebreid met een operatiekamer. Deze wordt inmiddels veelvuldig gebruikt. Hierdoor hoeven patiënten die met spoed hulp nodig hebben niet meer 45 km te reizen maar kunnen gelijk geholpen worden. Ook voor de kraamkliniek biedt de operatiekamer uitkomst. Het is nu ook mogelijk keizersneden uit te voeren. Hierdoor kunnen levens van zowel moeder als kind gered worden. Onlangs is er op die manier nog een tweeling in goede gezondheid ter wereld geholpen.Er is extra personeel aangenomen om het werk aan te kunnen. In totaal heeft de kliniek nu ruim 30 mensen in dienst.Tijdens de corona pandemie was de babysterfte hoger dan anders. Vrouwen kwamen soms pas bij de kliniek als het eigenlijk al te laat was. Het school gezondheidsprogramma draait goed. Eens in de drie maanden komt er medisch personeel op school om kinderen les te geven over gezondheid. De kliniek begeleidt een groep aids-patiënten om het medicijngebruik vol te houden, met elkaar hun problemen te bespreken en elkaar te steunen. In 2021 is er een nieuwe praatgroep opgestart, de St. Patrick Group. Deze groep ondersteunt jonge meisjes die tijdens de corona pandemie niet meer naar school gingen tijdens deze sluiting zwanger zijn geworden. Zij worden gestimuleerd om na hun bevalling weer naar school te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *