Bezoek project Kenia 16 november 2019

Na heel wat kilometers te hebben gereden zijn we aangekomen bij het naaiproject van Smart Nakuru, onder leiding van Nicolas Luvai.
Een warm welkom. We kregen eerst een rondleiding en daardoor meteen een concrete indruk van het project. Daarna zijn we in gesprek gegaan met Luvai. Hij vertelde dat het project v.a. maart 2019 is begonnen en dat de eerste vijftien vrouwen klaar zijn met de cursus. Deze duurt een half jaar. De vrouwen, de tweede lichting, die wij bezig zagen zijn net begonnen met de opleiding.
De dames die klaar zijn hebben op dit moment geen werk als naaister. Er zijn hiervoor geen naaimachines beschikbaar. Luvai heeft plannen om per twee vrouwen één naaimachine te financieren en ze hiermee hun eigen bedrijfje te laten starten. Met het verdiende geld kunnen ze dan nog een naaimachine kopen zodat ze beide één hebben, zelfstandig verder kunnen en een nieuw iemand aan zich kunnen koppelen.
Luvai heeft ook al contact gelegd met vijf primary en vier secundary schools met de vraag of deze vrouwen de schooluniformen mogen maken. Dit tegen een lagere prijs dan anderen om zo te kunnen concurreren.
Een jongensuniform kost zes euro en een meisjesuniform vijf.

Naast ondersteuning van het naaiproject is er grote behoefte aan een watertank van 10.000 liter. Hiermee kunnen ze voldoende regenwater opvangen om de hele gemeenschap, bestaande uit ongeveer 300 personen, van vers regenwater te kunnen voorzien.
Er is al een tank van 5000 liter, deze is niet toereikend.

We hebben samen met Luvai een open gesprek gehad. Hierin konden we al onze vragen stellen en hij reageerde met heldere en goed onderbouwde antwoorden waardoor we een goede indruk hebben gekregen van zijn plannen.
Aan het eind gingen we met elkaar op de foto, met de door ons meegebrachte spullen.
Een mooi, mogelijk nieuw project om over na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *