Vier kinderen naar school in Kenia dankzij de leerlingen van CSG Winsum

Vandaag hebben de leerlingen van CSG Winsum een cheque van maar liefs € 1,104.50 overhandigd aan Menze Dijkens, voorzitter van Stichting Help Afrika.

Een spannende sponsorloop heeft ervoor gezorgd dat de school dit bedrag aan de stichting kon overhandigen. “Fantastisch”, aldus Menze. Met dit bedrag hebben de scholieren van CSG Winsum ervoor gezorgd dat vier kinderen een vakopleiding kunnen volgen in Kenia, het vluchtelingendorp Kampi Turkana, nabij het dorpje Marigat.

Ieder kind heeft recht op onderwijs”, aldus Menze. Maar de harde praktijk is dat de kinderen van Kampi Turkana deze mogelijkheid niet hebben. Sinds 2011 gaan de kinderen in het vluchtelingendorp met veel plezier naar de Alice Ingham School, die de stichting heeft gebouwd. Maar de harde werkelijkheid is dat het ophoudt na groep 8.

Na het laatste bezoek aan het vluchtelingendorp, in februari 2016, heeft de stichting daarom besloten een sponsorprogramma in te richten voor vervolgstudie. De kinderen hebben ons verteld hoe verdrietig en wanhopig ze zijn dan ze na groep 8 niks meer kunnen doen. Een vreselijk perspectief, aldus het hoofd van de school. De leraren op de Alice Ingham school hebben ze geleerd hoe belangrijk maar ook hoe leuk leren is. Het gaat hen aan het hart dat de leerlingen die graag willen leren vervolgens niet verder kunnen.

Inmiddels gaan met behulp van de donoren van de stichting al acht kinderen naar een vakopleiding. “It changed their lives and that of their families completely”, aldus een dankbare Sister Anna. Het gaat om een tweejarige vakopleiding tot automonteur, timmerman of bijvoorbeeld kapster.

Dankzij de scholieren van CSG Winsum gaan er in januari 2017 nu weer vier scholieren naar de Polytechnic in Marigat. Een vakopleiding geeft de kinderen de gelegenheid om in hun eigen onderhoud te voorzien. In Kenia betekent dit water en voedsel voor de hele familie. Maar het betekent ook veel voor het vluchtelingendorp. In februari heeft de stichting Fester Lolepan ontmoet, een Turkana jongen die inmiddels na een opleiding tot lasser een eigen bedrijfje heeft opgericht. Zo kunnen we hier vanuit Nederland de lokale economie helpen en dat vinden we ook belangrijk.

Stichting Help Afrika dankt Unesco school CSG Winsum voor haar gift. Het geld gaat met spoed naar Kenia, waar Sister Anna kan beginnen met de selectieprocedure: vier kinderen kunnen verder leren dankzij CSG Winsum! Toppers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *