Wat drijft ons?

Van links naar rechts op de foto: Brenda Tillema, Lies van Dijken (inmiddels vervangen door Linda van der Eide), Albert Koens, Janine Brons en Menze Dijkens.

Brenda Tillema (PR)

“21 Jaar geleden ben ik voor het eerst op bezoek geweest in Kenia. Liefde op het eerste gezicht. Maar grote impact wat betreft armoede. Jaren later werd ik donateur van de stichting. Toen er vier jaar geleden een oproepje zag voor nieuw bestuurslid, heb ik geen moment getwijfeld maar direct gereageerd. Mijn drijfveer voor dit bestuurswerk: Iets kunnen doen voor mensen met weinig kansen. Dit is rijkdom waarin ik graag mijn talenten benut. Al drie keer heb ik de projecten mogen bezoeken en dit heeft mijn drijfveer alleen maar groter gemaakt. Ik wil graag de druppel zijn die een rimpel in het water geeft.”

Brenda heeft haar eigen kapsalon in Sauwerd en Stedum.

Linda van der Eide (secretaris)

“In maart 2017 ben ik als secretaresse begonnen bij Stichting Help Afrika. Toen ik benaderd werd voor deze functie was mijn interesse al snel gewekt. Al jaren volg ik via de nieuwsbrief en de website de projecten van Stichting Afrika. Wat me er vooral in aantrekt zijn de kleinschalige projecten en het directe contact dat er is met de contactpersonen ter plekke. Kortere lijntjes bestaan er volgens mij bijna niet. Ook al lijkt Afrika zover weg, op deze manier komt het toch allemaal erg dichtbij. Tot dusver heb ik geen ervaring in ontwikkelingshulp, maar daar hoop ik op deze manier verandering in te brengen.”

Linda werkt als relatiemanager bij een accountantskantoor in Groningen.

Albert Koens  (penningmeester)

Sinds 2011 ben ik penningmeester van Stichting Help Afrika.

Toen ik hiervoor werd benaderd, leek het mij gewoon leuk om ook eens een administratie bij te houden. Betrokkenheid bij de Derde Wereld is mij ook niet vreemd, dat zat er van jongs af aan al in via school en kerk. Ik was dan ook vooral nieuwsgierig wat de stichting precies deed en hoe dat uitwerkte in de praktijk. Ik heb intussen onze projecten een keer kunnen bezoeken. Ik heb de armoede gezien waarin ze moeten leven en welk verschil een beetje (financiële) hulp kan maken. Het geeft een goed gevoel om deze mensen te kunnen helpen hun levensomstandigheden te verbeteren. Aan de andere kant ben ik dan ook weer de nuchtere Groninger, die graag eerst nut en noodzaak afweegt van de soms grootse plannen die ons voorgelegd worden.

Albert werkt op de financiële administratie van AVEBE in Veendam.

Janine Brons (PR)

“Ik ben eigenlijk net nieuw in het bestuur. Brenda vroeg mijn hulp en het leek me fantastisch met haar te werken. Na meer dan tien jaar in de internationalisering van het hoger onderwijs te hebben gewerkt leek ontwikkelingswerk mij een prachtige aanvulling. Nooit had ik vermoed dat ik zo gegrepen zou worden door de mensen in Kenia. Mijn eerste bezoek was februari 2016 en ik was zo ontzettend onder de indruk van wat ik daar zag. Ik ben bekend met andere culturen, ik heb zelf 5 jaar in het buitenland gewoond en heb veel gereisd, maar wat mij het meest verraste was de erbarmelijke situatie waarin deze mensen leven en dat in combinatie met de kracht die ze hebben. Nog nooit heb ik zoveel liefde en aandacht voor elkaar gezien als in Kenia. “Ook al heb je niks, je kunt altijd iets geven“, aldus zuster Mary. Voor mij zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn.”

Janine werkt als beleidsadviseur bij de Hanzehogeschool Groningen.

Menze Dijkens (Voorzitter)

“Vanaf het begin, bijna twintig jaar geleden ben ik betrokken bij de Stichting Help Afrika. Van jongs af aan heb ik mij aangetrokken gevoeld voor ontwikkelingshulp in een of andere vorm. Toen de mogelijkheid zich voor deed heb ik mij aangemeld en zodoende reeds een hele tijd meegedraaid. Zoals het de meesten vergaat kreeg ik bij het eerste bezoek echt een cultuurschok. Wat een wereld van verschil. Dan wil je eigenlijk meteen aan de slag. Na enige tijd komt dan ook weer een stukje nuchterheid om de hoek kijken. Het geeft echt veel voldoening als er in de loop der jaren ook vooruitgang wordt geboekt. Het werk voor de stichting heeft voor een belangrijk gedeelte mijn leven ingevuld en ik vind het nog steeds leuk om met een aantal gelijkgestemden iets voor de mensen daar te kunnen betekenen.”

Menze is 41 jaar werkzaam geweest bij de ABN AMRO Bank in Groningen als beleggingsadviseur.