Reisverslag 2016

In februari 2016 is een delegatie van het bestuur naar Kenia geweest. Aanleiding was een lijvig rapport van zuster Anna uit Kampi Turkana en bericht uit Rangala van zuster Mary Esther. Duidelijk was dat er iets moest gebeuren, maar zonder de situatie ter plekke te beoordelen konden we niet tot goede planvorming komen. Omdat we het belangrijk vinden de juiste dingen te doen, besloten we een kleine delegatie heen te sturen om polshoogte te nemen en tot een gedegen plan van aanpak te komen. We delen graag ons Reisverslag 2016 met u.

Elf nieuwe sink houses voor de Turkana’s

Afgelopen mei ontvingen we een noodkreet van zuster Anna uit Marigat. Het weer wordt slechter en de huisvesting in Kampi Turkana laat ernstig te wensen over.

De hutten hangen veelal met lappen aan elkaar en sommige storten zelfs in. Met behulp van de opbrengsten van de Afrikaanse markt in Stedum en enige schenkingen hebben we zuster Anna kunnen helpen aan financiering voor maar liefst elf sink houses. Met hulp van de lokale jeugd en onder toeziend oog van zuster Anna stonden de huisjes er binnen een week!

Meer geld nodig voor Babyhome Rangala

Vandaag  kregen we bericht van zuster Esther met het bericht dat ze meer babyvoeding nodig heeft. Er zijn op het moment 47 kinderen in Babyhome Rangala waarvan twintig onder de een jaar. Onze jaarlijkse bijdrage is niet berekend op zoveel babyvoeding.

De allerkleinsten gaan nu al na drie maanden over op verdunde pap. Zeker voor de kinderen die ook nog veel medicijnen krijgen is dit erg onverstandig. We willen graag de bijdrage voor babyvoeding verhoging. Helpt u ons? U kunt donateur worden specifiek voor het weeshuis.

Opbrengst Afrikaanse markt

De opbrengst van de Afrikaanse markt in Stedum is bekend: er is maar liefst €1,488 bijeen gebracht! Grote dank aan de gulle gevers!

Vrijdag 6 maart was het zover: de Afrikaanse markt in Stedum. Het was een gezellige avond. Er zijn veel bezoekers geweest die onze presentatie hebben bijgewoond maar ook ons hebben gesteund door mee te doen aan de tombola, ons lekkere zelf gemaakte eten te kopen en leuke Afrikaanse spulletjes te kopen. Ook de kinderen vermaakten zich goed met het schminken, tekenen en vele andere spelletjes. Bij elke €10 ging er een mooie gekleurde bal in een koker. Zo konden we allemaal zien hoeveel er werd opgebracht. Maar de uitkomst is er nu: een prachtig bedrag en een gezellige avond. Dit gaan we nog een keer doen.

Een warm Afrikaans feestje in Stedum

Een warm welkom was er voor de bezoekers van de Benefietavond van Stichting Help Afrika op 6 maart jl. in Stedum. Voorbij de gloed van vuurkorven kreeg men bij de entree een tropisch drankje en werd men gelijk meegevoerd naar een prachtig versierde zaal in Afrikaanse sferen.

In de zaal was een overvloed aan kraampjes waar men Afrikaanse souvenirs kon kopen en onze informatie kon halen over onze projecten. De kinderen kwamen volop aan hun trekken en konden kiezen uit zelf pindakaas maken, dierenmaskers knutselen, een prachtige kralenketting rijgen of je tot een Afrikaans dier laten schminken of met een Afrikaanse papagaai op de foto.

Een Afrikaanse markt is natuurlijk niets zonder Afrikaanse muziek door Leo van Esch, Dirk van Impe en Daan verzorgt en Afrikaanse hapjes en drankjes door vrijwilligers gemaakt. Het gaf de avond een geheel eigen sfeer en bij de keuken werd dan ook hard gewerkt om al die hongerige magen te vullen. Tijdens de avond werd twee keer een beamerpresentatie gegeven over het werk van Stichting Help Afrika.

Er was een tombola met prachtige prijzen die beschikbaar waren gesteld door de middenstand van Loppersum en omstreken. Na de presentatie werd nog een quiz gehouden om de kennis over Kenia en de stichting te testen.

De benefietavond werd afgesloten met een spetterend optreden van de dansgroep So What waarna met een dankbare, emotionele speech de avond werd afgesloten. Nieuwsgierig naar de opbrengst? Klik hier.

Afrikaanse markt in Stedum op 6 maart 2015

Op 6 maart aanstaande organiseert Stichting Help Afrika een Afrikaanse markt in het Trefpunt in Stedum waar iedereen kan deelnemen aan diverse leuke en gezellige activiteiten en tegelijkertijd het goede doel kan steunen.

Stichting Help Afrika spant zich al 18 jaren in om de leefomstandigheden van diverse bewoners in Kenia te verbeteren. De projecten die hiervoor zijn opgezet hebben betrekking op educatie, gezondheids- en voedingsleer en vluchtelingenwerk. De stichting werkt met lokale coördinatoren, veelal in de persoon van zorgzame maar gedreven nonnen.

Aanleiding voor deze benefietavond is het recente bezoek van het bestuur aan Kenia, waarbij het bestuur de projecten ter plekke heeft beoordeeld op voortgang én om te bepalen waar nog meer hulp nodig is. Er zijn al heel veel mooie dingen bereikt maar er is ook zeker meer hulp nodig.

Met deze benefietavond zoekt het bestuur financiering voor de nieuwe plannen naar aanleiding van het laatste bezoek. De stichting zelf staat garant voor de kosten van de avond, die overigens minimaal zijn door de vele vrijwilligers die een bijdrage leveren aan deze gezellige avond. Een hartverwarmende ervaring.

Maar natuurlijk wordt het ook een leuke avond. Om 17:00 uur gaat de markt open met een warme gloed van vuurkorven. In een zaal aangekleed in Afrikaanse sferen zijn er diverse marktkraampjes waar informatie wordt gepresenteerd over de projecten van de stichting. Ook zijn diverse Afrikaanse en zelfgemaakte artikelen te koop. In een presentatie neemt het bestuur iedereen ‘mee’ op reis en worden de ervaringen gedeeld met veel beelden en verhalen maar ook lekker eten en veel gezelligheid in Afrikaanse sferen. Er is een tombola, een leuke quiz, kraampjes waar mensen zich kunnen laten fotograferen in een heuse traditionele Keniaanse krijgersoutfit of zelf pinda’s kunnen stampen. Speciaal voor de kinderen is er een kinderhoek waar de kinderen zich kunnen laten omtoveren tot Afrikaanse dieren of een eigen masker kunnen maken.

Om 21:00 uur wordt de avond afgesloten met een spetterend optreden van de beroemde dansgroep “So what” en natuurlijk de uitreiking van de prijzen van de tombola. Iedereen is van harte welkom!

Verhalenwedstrijd Partin

De branchevereniging voor het particuliere initiatief en Wilde Ganzen organiseren samen in het kader van het programma Reframing the message een verhalenwedstrijd. De nominaties worden bekendgemaakt tijdens de MyWorld-dag op 25 oktober.

Aangezien we er € 3500,- mee binnen kunnen halen en de Stichting trots mag zijn op de school die in Marigat is gerealiseerd doen we mee. Het verhaal van de school is lezen op de link:  een school voor een school.

Als dit verhaal wordt genomineerd geeft daarna het aantal stemmen de doorslag. Er kan echter nu al gestemd worden. Via de genoemde site kan er onderaan het artikel bij de aangegeven sterretjes gestemd worden. Als U stemt ziet U dat het aantal stemmen is toe genomen wanneer de site hernieuwd wordt geopend. Alvast hartelijk dank voor uw stem.