Olifanten

Kinderspelweek Ten Post staat in teken van Afrika

De kinderspelweek van Ten Post staat dit jaar in het teken van Afrika. Op 1 september Kinderspelweekorganiseren de kinderen een Afrikaanse markt. Op deze markt kunt u bij vele kraampjes zelfgemaakte spullen kopen en meedoen aan leuke activiteiten. De opbrengst van de markt komt ten goede aan Stichting Help Afrika. Kom ons zeker even bezoeken! De markt is van 17.00 tot 21.00 uur. Uiteraard kunt u ons daar ook vinden. Een prachtig initiatief van Ten Post!

Kledingruilbeurs

Kleding ruilbeurs Stedum bracht €500,- op

Op zaterdag 8 april is  in Stedum een kledingruilbeurs georganiseerd met een opbrengst van
bijna €500,- . Met behulp van vele vrijwilligers zijn er kledingstukken verzameld en kon iedereen tegen een kleine betaling kleding komen passen en natuurlijk mee naar huis nemen.

Onder veel belangstelling werd er een modeshow gehouden, kledingstukken geveild en veel gepast. Al met al een gezellige middag met een mooie opbrengst. Wederom bravo voor Stedum!

SONY DSC

Voorlichting Stedum

Op woensdag 18 januari vanaf 20.00 uur nodigen we u uit in het Trefpunt te Stedum. Graag vertellen wij u over onze reiservaring naar Kenia van afgelopen februari voor Stichting Help Afrika. Wat heeft de stichting bereikt? Welke projecten ondersteunen we en hoe zien we de toekomst. Is het echt een druppel op de gloeiende plaat of heeft elk druppel een rimpeleffect.

Na afloop van onze lezing hebben we kaarten uit Kenia te koop voor €2,50

Brenda Tillema en Janine Brons
PR Stichting Help Afrika

water-op-de-school-verbeterd

Water op de Alice Ingham School

Op vrijdag 21 oktober kregen we het blijde bericht van Sister Anna. Er is weer water op de Alice Ingham School.  Naar aanleiding van ons bezoek afgelopen februari hebben we besloten de reparatie van de watervoorziening te bekostigen. Tijdens ons bezoek aan de school brak ons hart toen we de kinderen de hele dag met lege drinkbekers zagen lopen, hopend op een druppeltje water – je weet maar nooit, laten we onze beker altijd bij de hand hebben. Nu is het zover! Er is weer water. Fantastisch geregeld door sister Anna, Dennis en het bestuur van de school. En grote dank aan James voor zijn alertheid tijdens ons bezoek en goede advies hoe de voorziening te herstellen.

SONY DSC

Vier kinderen naar school in Kenia dankzij de leerlingen van CSG Winsum

Vandaag hebben de leerlingen van CSG Winsum een cheque van maar liefs € 1,104.50 overhandigd aan Menze Dijkens, voorzitter van Stichting Help Afrika.

Een spannende sponsorloop heeft ervoor gezorgd dat de school dit bedrag aan de stichting kon overhandigen. “Fantastisch”, aldus Menze. Met dit bedrag hebben de scholieren van CSG Winsum ervoor gezorgd dat vier kinderen een vakopleiding kunnen volgen in Kenia, het vluchtelingendorp Kampi Turkana, nabij het dorpje Marigat.

Ieder kind heeft recht op onderwijs”, aldus Menze. Maar de harde praktijk is dat de kinderen van Kampi Turkana deze mogelijkheid niet hebben. Sinds 2011 gaan de kinderen in het vluchtelingendorp met veel plezier naar de Alice Ingham School, die de stichting heeft gebouwd. Maar de harde werkelijkheid is dat het ophoudt na groep 8.

Na het laatste bezoek aan het vluchtelingendorp, in februari 2016, heeft de stichting daarom besloten een sponsorprogramma in te richten voor vervolgstudie. De kinderen hebben ons verteld hoe verdrietig en wanhopig ze zijn dan ze na groep 8 niks meer kunnen doen. Een vreselijk perspectief, aldus het hoofd van de school. De leraren op de Alice Ingham school hebben ze geleerd hoe belangrijk maar ook hoe leuk leren is. Het gaat hen aan het hart dat de leerlingen die graag willen leren vervolgens niet verder kunnen.

Inmiddels gaan met behulp van de donoren van de stichting al acht kinderen naar een vakopleiding. “It changed their lives and that of their families completely”, aldus een dankbare Sister Anna. Het gaat om een tweejarige vakopleiding tot automonteur, timmerman of bijvoorbeeld kapster.

Dankzij de scholieren van CSG Winsum gaan er in januari 2017 nu weer vier scholieren naar de Polytechnic in Marigat. Een vakopleiding geeft de kinderen de gelegenheid om in hun eigen onderhoud te voorzien. In Kenia betekent dit water en voedsel voor de hele familie. Maar het betekent ook veel voor het vluchtelingendorp. In februari heeft de stichting Fester Lolepan ontmoet, een Turkana jongen die inmiddels na een opleiding tot lasser een eigen bedrijfje heeft opgericht. Zo kunnen we hier vanuit Nederland de lokale economie helpen en dat vinden we ook belangrijk.

Stichting Help Afrika dankt Unesco school CSG Winsum voor haar gift. Het geld gaat met spoed naar Kenia, waar Sister Anna kan beginnen met de selectieprocedure: vier kinderen kunnen verder leren dankzij CSG Winsum! Toppers!

baby-edward

Eerste baby in de kraamkliniek geboren

Het is zover! De eerste baby is geboren in onze nieuwe kraamkliniek. Vol vreugde mailde Sister Mary Monari ons. Het is een jongetje geworden en zijn naam is Edward. Het bericht veroorzaakte wel iets bij ons. Tijdens ons laatste bezoek in februari 2016 hebben we aanstaande moeders gesproken. Ze konden niet wachten totdat de kliniek zou openen. De bouw van een kraamkliniek in Kampi Turkana heeft veel voeten in de aarde gehad, maar de aanhouder wint. Pluim voor Sister Mary en haar team! Voor meer informatie over het werk van Sister Mary en haar team, klik hier.

 

SONY DSC

De eerste studenten zijn begonnen

Goed nieuws! De eerste vier Polytechnic studenten zijn begonnen. Cranton Lokuru Lochibi, John Ekidor, Geoffrey Epunu en Francis Akula. “They are very happy”, aldus sister Anna. De vier studenten volgen een tweejarige vakopleiding in verschillende vakgebieden. Ze willen monteur, metselaar of lasser worden. Praktische beroepen die nodig zijn in Kampi Turkana! Ze zijn tussen de 22 en 26 jaar. Sister Anna heeft deze jonge mannen geselecteerd omdat ze de jonge verzorgers zijn van grote gezinnen en hun inkomsten dus bepalend zijn voor de toekomst van het gezin. We wensen ze heel veel succes en danken onze particuliere sponsoren! Bent u ook geïnteresseerd in het sponsoren van studie van de jeugd van Kampi Turkana? Doneer dan onder vermelding van studiesponsoring.

 

SONY DSC

Dank voor de hulp

Vandaag stuurde sister Anna ons bericht dat de noodhulp goed was aangekomen en inmiddels al goed besteed. Ze brengt de dank over van het hele dorp. Ze is ontroerd. Tot haar grote vreugde zijn enige vermisten weer gevonden en veilig teruggekeerd. Samen met maatschappelijk werker Dennis en vele handen van de bewoners zelf, hebben ze het kamp zo goed en zo kwaad als het kon weer up and running gekregen.flood-eten

Er zijn twee nieuwe sinkhouses gebouwd, huisjes zijn gerepareerd, voedsel, kleding en nieuwe watercontainers zijn gekocht en uitgereikt.
Ook is het schoolhek weer gerepareerd. Verstandige keuzes en goede snelle actie! De snelle hulp uit Nederland heeft ervoor gezorgd dat de mensen weer sneller op de been waren. Ze staan niet alleen – er is hulp. “God bless you all“, aldus sister Anna, en dat brengen we graag over aan al onze gulle gevers. Dank!

reparatie-hutjenieuwe-watercontainers