poging 2000

Studieproject een succes

Afgelopen zomer is bestuurslid Brenda Tillema naar Kenia afgereisd met haar gezin. Uiteraard hebben ze ook even de projecten bekeken voor de stichting. Tot onze grote vreugde waren de studenten hard aan de slag in de Polytechnic van Marigat. Inmiddels hebben we 14 studenten aan het leren om kapper, automonteur, timmerman of lasser te worden. De sponsoring van deze studenten is gedaan door particulieren, CSG Winsum en de stichting zelf. Vol trots poseren ze voor de foto samen met Brenda. De directeur van de school blijkt zelfs op Facebook actief te zijn. Een nieuw medium om goed contact te houden! Dat is fijn. We hebben wel even moeten leren dat het anders werkt in Kenia. De studenten komen en gaan en maken niet noodzakelijkerwijs de opleiding af. Maar Sr. Anna zorgt dat elke studieplek ingevuld is. Elke dag onderwijs helpt, en daar gaan we voor.

Kraamkliniek 3

Al 230 kindjes geboren in kraamkliniek

Wauw! Toen we besloten een kraamkliniek te bouwen in Kampi Turkana hadden we niet kunnen vermoeden dat er binnen anderhalf jaar al 230 kindjes geboren zouden worden. Sr. Mary is een stuk grijzer geworden het afgelopen jaar, maar haar ogen twinkelen. Ze is nu in staat om de aanstaande moeders zelf te helpen en daar is ze dankbaar voor. Ze heeft het heel druk in de kliniek en eigenlijk is hij alweer te klein. De verzorging is uitstekend en aanstaande moeders staan in de rij om door Sr. Mary en haar team geholpen te worden. We zijn aan het onderzoeken of we haar meer steun kunnen bieden.

IMG_20171019_110017

Irrigatiesysteem groentetuin

8 November kregen we bericht van Sr. Anna: het irrigatiesysteem voor de groentetuin is inmiddels aangelegd! Het water kan nu van de nabij gelegen rivier rechtstreeks de tuin ingepompt worden. In de tuin wordt groente verbouwd  voor de zusterpost en de hulpbehoevende Turkana’s. Verse groente en werkgelegenheid voor de Turkana’s!

klas d4c school 22

Lunch op school

Na jaren van lobbyen is het dan eindelijk zover. De kinderen van de Alice Ingham School hebben lunch op school! Toen we de school bouwden hebben we nadrukkelijk besloten te willen Lunch op schoolvoldoen aan alle overheidsvoorwaarden. Dit opent namelijk de deur naar lesmateriaal, docenten maar ook lunch op school. In Nederland vinden we dit niet gewoon, maar in Kenia wel. Ondanks dat er al 6 jaar een steeds groeiend aantal kinderen naar deze school gaat – inmiddels al 750 kinderen! –  was er nog steeds geen lunch. Die tijden zijn voorbij. Tijdens het bezoek aan het project van afgelopen zomer heeft bestuurslid Brenda Tillema deze foto kunnen maken. Na een goede watervoorziening vorig jaar, is er nu ook lunch op de school!

Olifanten

Kinderspelweek Ten Post staat in teken van Afrika

De kinderspelweek van Ten Post staat dit jaar in het teken van Afrika. Op 1 september Kinderspelweekorganiseren de kinderen een Afrikaanse markt. Op deze markt kunt u bij vele kraampjes zelfgemaakte spullen kopen en meedoen aan leuke activiteiten. De opbrengst van de markt komt ten goede aan Stichting Help Afrika. Kom ons zeker even bezoeken! De markt is van 17.00 tot 21.00 uur. Uiteraard kunt u ons daar ook vinden. Een prachtig initiatief van Ten Post!

Kledingruilbeurs

Kleding ruilbeurs Stedum bracht €500,- op

Op zaterdag 8 april is  in Stedum een kledingruilbeurs georganiseerd met een opbrengst van
bijna €500,- . Met behulp van vele vrijwilligers zijn er kledingstukken verzameld en kon iedereen tegen een kleine betaling kleding komen passen en natuurlijk mee naar huis nemen.

Onder veel belangstelling werd er een modeshow gehouden, kledingstukken geveild en veel gepast. Al met al een gezellige middag met een mooie opbrengst. Wederom bravo voor Stedum!

SONY DSC

Voorlichting Stedum

Op woensdag 18 januari vanaf 20.00 uur nodigen we u uit in het Trefpunt te Stedum. Graag vertellen wij u over onze reiservaring naar Kenia van afgelopen februari voor Stichting Help Afrika. Wat heeft de stichting bereikt? Welke projecten ondersteunen we en hoe zien we de toekomst. Is het echt een druppel op de gloeiende plaat of heeft elk druppel een rimpeleffect.

Na afloop van onze lezing hebben we kaarten uit Kenia te koop voor €2,50

Brenda Tillema en Janine Brons
PR Stichting Help Afrika

water-op-de-school-verbeterd

Water op de Alice Ingham School

Op vrijdag 21 oktober kregen we het blijde bericht van Sister Anna. Er is weer water op de Alice Ingham School.  Naar aanleiding van ons bezoek afgelopen februari hebben we besloten de reparatie van de watervoorziening te bekostigen. Tijdens ons bezoek aan de school brak ons hart toen we de kinderen de hele dag met lege drinkbekers zagen lopen, hopend op een druppeltje water – je weet maar nooit, laten we onze beker altijd bij de hand hebben. Nu is het zover! Er is weer water. Fantastisch geregeld door sister Anna, Dennis en het bestuur van de school. En grote dank aan James voor zijn alertheid tijdens ons bezoek en goede advies hoe de voorziening te herstellen.